20 x Mooiste Treinreizen in Europa (2024)

Van een prachtige zesdaagse luxe reis door Noord-Spanje tot een pittige gammele treinrit van 45 minuten door de Zwitserse Alpen: dit zijn 20 van de mooiste treinreizen in Europa. Houd je koffer en creditcard bij de hand, want misschien wil je wel meteen vertrekken.

Toen ik me de afgelopen jaren steeds meer ging toeleggen op duurzaam reizen, koos ik voor de trein als mijn belangrijkste vervoermiddel in Europa. Daarbij heb ik het geluk gehad om een aantal van de meest spectaculaire landschappen voorbij te zien zoeven, vanuit het comfort van een soms weelderige treinwagon.

Reizen met de trein in Europa is best makkelijk! Toen ik onderzoek deed naar dit artikel was ik tevens aangenaam verrast over het aanbod. Ik vond het best moeilijk om slechts 20 treinreizen in Europa uit te kiezen. Lees verder, laat je inspireren en ga op reis door Europa, per trein.

Disclaimer:Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie ontvangen als je iets koopt dat wordt aanbevolen. Dit kost jou uiteraard niets extra maar ondersteunt wel deze blog.Meer info.

Table of Contents hide

1. Met de trein door Europa

2. 20 Mooiste treinreizen in Europa

3. Praktische info rondreizen Europa met de trein

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (1)
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (2)

Met de trein door Europa

Als op reis gaan met de trein door Europa voor jou nieuw is, kan ik me voorstellen dat het allemaal een beetje overweldigend lijkt. Ieder land heeft zijn eigen type trein, met verschillende afkortingen en boekingssystemen. Tijd om alle praktische info even op een rijtje te zetten.

HOE BOEK JE TICKETS | Ik maak altijd een reisschema, controleer de dienstregeling en vergelijk tickets voor mijn treinreizen in Europa via het platform van Omio. Het is gemakkelijk te gebruiken en accepteert verschillende betalingswijzen.

MOET IK OP VOORHAND TICKETS KOPEN? | Als het een panoramische route is, mag je ervan uitgaan dat anderen deze rit ook willen doen, vooral in het hoogseizoen. Als je kunt, reserveer dan van tevoren. In het onderstaande gedeelte heb ik vermeld welke ritten je van tevoren moet boeken en welke je ter plekke kunt boeken.

HEB IK EEN VISUM NODIG OM LANDSGRENZEN OVER TE STEKEN | Treinreizen door Europa betekent soms dat je verschillende landen moet oversteken. Dit gebeurt zelfs vrij regelmatig. Als je eenmaal binnen het Schengengebied bent, zijn er geen grenscontroles tussen de landen.

HOE, WAT, WAAR VAN SLAAPTREINEN | Als je in Europa een slaaptrein boekt, krijg je een deken en een kussen als je in een slaapwagon (met bedden) reist. Denk aan je waardevolle spullen, want de treinen stoppen vaak gedurende de nacht.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (3)

20 Mooiste treinreizen in Europa

Europa verkennen per trein is een unieke ervaring. Dwars door adembenemende valleien, leigrijze rotsen, sprankelende brandingen en enkele van de mooiste verborgen parels van het continent. Het is de ultieme vorm van slow travel, en je gaat jezelf veel kopzorgen besparen want parking moet alvast niet zoeken!

Ik ben het continent afgestruind op zoek naar de beste treinreizen in Europa. Hieronder vind je een zorgvuldig samengestelde selectie, verdeeld in Noord-, Centraal-, Oost- en Zuid-Europa.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (4)

7 prachtige treinreizen in Noord-Europa

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (5)
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (6)

1. BERGEN NAAR OSLO (NOORWEGEN)

Reistijd: 6 tot 7 uur | Ticketprijs: Begin bij NOK1.245,49 (€105)

Wat kun je verwachten op je treinreis? Een reis over de spoorlijn Bergen-Oslo is een van de mooiste treinreizen van Europa. De 231 mijl lange lijn tussen de twee grootste steden van Noorwegen werd geopend in 1909 en was een enorm staaltje techniek, waarvoor 50 tunnels en steile bergbeklimmingen nodig waren.

Waarom met de trein van Bergen naar Oslo? Hoewel het tussen de 6 en 7 uur duurt, zul je bijna de hele reis aan het uitzicht gekluisterd zijn terwijl je schilderachtige meren, prachtige bossen, schattige Noorse dorpjes en de spectaculaire bergpas Hardangervidda pas passeert, die in juni nog steeds met sneeuw bedekt is.

Hoe kom je er: Om de reis te beginnen kun je naar Bergen vliegen of naar een van de luchthavens in en rond Oslo.

Tickets boeken: Je kunt online tickets boeken via de Noorse spoorwegmaatschappij Vy; voor de goedkoopste prijzen moet je ruim van tevoren boeken of kijk op Omio. Je kunt ook Noorwegen in een notendop doen, dat begint in Bergen en eindigt in Oslo. Deze self-guided tour omvat de mooiste delen van de spoorlijn van Bergen naar Oslo, een fjordcruise op de Nærøyfjord en een tocht met de Flåmspoorlijn, voordat je in Myrdal weer bij de lijn Bergen-Oslo komt.

Extra dingen om te doen in de omgeving: Andere plaatsen om de reis te onderbreken zijn Voss, waar je kunt genieten van een breed scala aan activiteiten, waaronder wandelen, wildwater raften of een tochtje met de Voss Gondel kabelbaan. Je kunt ook overnachten op het hoogste station van de lijn in Finse, waar je in de zomer fietsen kunt huren of in de winter kunt leren snowkiten.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (7)

2. FLAM SPOORWEG (NOORWEGEN)

Reistijd: Een uur Ticketkosten: Begin bij 450NOK (€38)

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis: Het 20 km lange spoor voert je door een adembenemend berglandschap van de kille, vaak besneeuwde bergtoppen bij Myrdal naar het mooie Flåm, een stadje in de fjorden. Het is de steilste standaard spoorlijn in Europa en overbrugt een verticale afstand van 862 meter van het hoogste punt in de bergen naar het laagste punt aan de oever van Aurlandsfjord.

Waarom reizen met de Flam Railway: Als je van schilderachtige treinen houdt en de schoonheid van de Noorse bergen en fjorden wilt ervaren, dan zul je dol zijn op de Flam Railway. Rijd langs alpine bergen, steile geulen, stromende watervallen en epische uitzichten over valleien terwijl een audiogids je uitleg geeft in verschillende talen, waaronder Engels.

De trein maakt een korte stop langs de route, zodat reizigers een donderende waterval genaamd Kjosfossen kunnen bewonderen – en hiervoor wil je misschien een waterdicht jack bij je hebben, want het kan behoorlijk nat zijn!

Hoe kom je er: Maak een dagtocht van Bergen naar Oslo, via een fjordcruise met de Flåmspoorweg. De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is Bergen. Om Flåm te bereiken vanuit Bergen en/of de hoofdstad van Noorwegen, Oslo, moet je een deel van de route met de Flam Spoorweg afleggen.

Tickets boeken: Tickets zijn verkrijgbaar op de nationale treinwebsite, Vy.no of kijk voor de goedkoopste prijs op Omio. Houd er rekening mee dat je op de Flam Railway (of Flåmsbana, zoals het in Noorwegen heet) geen specifieke zitplaats kunt reserveren en dat slechts enkele zitplaatsen ramen hebben die open kunnen, dus je kunt het beste vroeg komen om er zeker van te zijn dat je de zitplaats krijgt die je wilt.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (8)

3. DUBLIN NAAR GALWAY (IERLAND)

Reistijd: 2u30 | Ticketprijs: €13,99

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis? De treinreis voert reizigers door het hart van Ierland en biedt spectaculaire vergezichten op het platteland. Je laat de stedelijke uitgestrektheid van Dublin achter je en trekt diep de Ierse binnenlanden in, bezaaid met charmante dorpjes, stromende rivieren en af en toe een kasteel.

Waarom met de trein van Dublin naar Galway: Verreweg het mooiste vervoermiddel om te reizen tussen Dublin en Galway. Bezienswaardigheden langs de route zijn onder andere Athlone, een klein stadje aan de oever van de rivier de Shannon. Het Athlone Castle en de gelijknamige brug vliegen je om de oren.

Iets verderop ligt Clonmacnoise, een oude kloosterplaats met prachtig bewaarde ruïnes. Deze historische plek is niet zichtbaar vanuit de trein, dus stap uit op Athlone Station als je het wilt verkennen. Op het station zijn verschillende opties beschikbaar om naar Clonmacnoise te gaan. De eenvoudigste is om gewoon een auto te huren voor een halve dag.

Hoe er te komen: De dichtstbijzijnde internationale luchthaven ligt in Dublin.

Tickets reserveren: Tickets kun je kopen bij de kassa’s in Dublin (Heuston Train Station) of online. Het is aan te raden om van tevoren te boeken, vooral tijdens de piekuren, om de beste zitplaatsen en prijzen te krijgen.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (9)

4. JACOBITE EXPRESS (SCHOTLAND)

Reistijd: 6 uur heen en terug of 3 uur enkele reis | Ticketkosten: Vanaf £65 (€75)

Wat je kunt verwachten tijdens je treinreis: Een van de mooiste treinroutes in Europa. Een rondreis van 135 km in een vintage trein. De stoomlocomotief baant zich een weg door de onmogelijk groene Schotse Hooglanden en staat in Schotland liefkozend bekend als de Zweinsteinexpress.

Waarom reizen met de Jacobite Express?: Zelfs als je geen Harry Potter fan bent, is deze treinrit absoluut de moeite waard – hij wordt zelfs vaak genoemd als een van de mooiste treinritten ter wereld.

De trein vertrekt uit Fort William en rijdt langs de Atlantische kust, helemaal naar het vissersdorp Mallaig. De trein stopt ongeveer 90 minuten in het stadje – de perfecte tijd om te lunchen of een rondleiding over de Atlantische Oceaan te volgen – voordat hij terugkeert naar Fort William.

Onderweg passeer je allerlei Schotse superlatieven, waaronder Ben Nevis, de hoogste berg in het Verenigd Koninkrijk; Loch Morar, het diepste zoetwatermeer in het Verenigd Koninkrijk; en Loch Nevis, het diepste zoetwatermeer op het hele continent. Maar de beroemdste bezienswaardigheid die je passeert is het Glenfinnan Viaduct, dat beroemd is geworden als opnamelocatie in een aantal Harry Potter-films.

Hoe kom je er: Neem een dagtrip vanuit Edinburgh (inclusief opnamelocatie van Harry Potter); Dagtour vanuit Inverness inclusief Loch Ness. Je kunt ook naar het station van Fort William rijden, maar zorg ervoor dat je er 30 minuten voor vertrek bent, want de parkeerplaats raakt vaak vol.

Tickets reserveren: De trein rijdt alleen van april tot begin oktober. Boek je tickets online of per telefoon bij de treinoperator, West Coast Railways, maar zorg ervoor dat je je tickets ruim van tevoren reserveert. Ze zijn vaak al meer dan zes maanden van tevoren uitverkocht!

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (10)

5. SNOWDON MOUNTAIN RAILWAY (WALES)

Reistijd: 2u30 | Ticketprijs: Heritage Treinen £55 (€64); Dieseltreinen £42 (€49)

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis? De reis begint in Llanberis, gelegen aan de voet van Mount Snowdon. Terwijl de trein naar de top klimt, worden passagiers getrakteerd op een adembenemend panoramisch uitzicht. Het landschap verandert van weelderige groene valleien in een ruig bergterrein.

Waarom reizen met de Snowdon Mountain Railway? De Snowdon Mountain Railway wordt vaak geroemd als een van de mooiste treinreizen in Europa, en dat is niet voor niets. Het uitzicht vanaf de top van Mount Snowdon is absoluut adembenemend, op een heldere dag kun je misschien zelfs Ierland zien liggen.

Onderweg passeert de trein Hebron Station, Halfway Station, Rocky Valley en Clogwyn Station voordat hij de top bereikt. Het bergstation heeft verfrissingen, toiletten en een cadeauwinkel, maar de treinen niet.

Hoe kom je er: Om deze ongelooflijke berg treinreis mee te maken, vlieg je naar de luchthaven van Cardiff, Liverpool of Manchester. Daarna kun je een auto huren of het openbaar vervoer gebruiken om het beginpunt te bereiken.

Tickets reserveren: De trein rijdt tussen het late voorjaar en eind oktober, als het weer toelaat. In april en mei rijden de treinen naar Clogwyn (ongeveer ¾ van de berg). Later in het jaar rijden de treinen naar Hafod Eryri, het hoogste bezoekerscentrum van het Verenigd Koninkrijk, 1.085 meter boven zeeniveau. Tickets kunnen online worden geboekt, en ruim van tevoren!

Tip: Er zijn twee soorten treinen: een eenvoudige dieseltrein en een stoomtrein. De historische stoomtreinen rijden van 10 juni tot 13 september (als het weer het toelaat), met vertrek alleen op weekdagen.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (11)

6. LONDEN NAAR EDINBURGH MET DE CALEDONIAN SLEEPER (UK)

Reistijd: 9 uur | Ticketprijs: Zitplaatsen beginnen bij £50 (€60); Pakken beginnen bij £140 (€162)

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis: De Caledonian Sleeper is een van de twee slaaptreinen in het Verenigd Koninkrijk en wordt door Lonely Planet geprezen als een van de beste treinreizen in Europa, zo niet ter wereld. De trein vertrekt vanuit Londen Euston en reist ’s nachts door het noorden van Engeland naar Schotland. Wakker worden met de zon die opkomt boven de Schotse Hooglanden is een magische ervaring.

Waarom reizen met de Caledonian Sleeper? De slaaptrein neemt een van de twee zeer mooie routes: de Highlander Route die naar Edinburgh gaat en zich in drieën splitst. Elk deel gaat naar Aberdeen, Inverness of Fort William. Een opmerkelijke stop op het traject naar Fort William is Corrour, het meest afgelegen treinstation in het Verenigd Koninkrijk.

De tweede route is de Lowlander Route die zich splitst bij Carstairs, waarbij de ene helft naar Edinburgh gaat en de andere naar Glasgow. Maak je geen zorgen, het personeel zorgt ervoor dat je veilig in het juiste rijtuig stapt, afhankelijk van je bestemming!

Aan boord heb je verschillende soorten accommodatie, afhankelijk van je budget. De goedkoopste optie is het zittende rijtuig. Net als in een gewone trein zit je de hele nacht in een stoel, maar je krijgt ook een kluisje, verlichting boven je hoofd, een oplaadpoort en ruimte om je uit te spreiden.

De andere duurdere opties zijn de hutten met bedden. De Classic Room is de goedkoopste en heeft een stapelbed en een wastafel. De Club kamer en suite is vergelijkbaar, maar heeft ook een eigen badkamer. De Caledonian Double En-Suite heeft een tweepersoonsbed en een eigen badkamer. Je kunt je ticket kopen op de Caledonian Sleeper website.

Hoe er te komen: Vertrek vanaf treinstation London Euston

Tickets reserveren: Reserveer je tickets online. Vooraf reserveren is vereist.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (12)
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (13)

7. LONDEN NAAR BATH MET DE BELMOND BRITISH PULLMAN (ENGELAND)

Reistijd: Hele dag excursie | Ticketprijs: Vanaf £340 (€400)

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis? De rondreis is niets minder dan spectaculair. Afgezien van de luxueuze treinwagons, is de ervaring zelf er ook eentje voor in de boeken. De heenreis is inclusief een uitgebreide champagnebrunch, terwijl er op de terugreis een viergangendiner op je wacht.

Waarom reizen met de Belmond British Pullman: Als u op zoek bent naar een fantastische dagtocht per trein van Londen naar Bath, dan is de luxe 1920 Art-Deco Belmond British Pullman de perfecte keuze.

Deze iconische Britse trein maakt deel uit van de internationale Orient-Simplon Express groep, met dit verschil dat de Belmond Pullman de Britse kust niet verlaat. Het is een ongeëvenaarde ervaring om aan boord te gaan van een trein die favoriet was bij de Queen Mother en Queen Elizabeth ll.

Als je dagtocht van Londen naar Bath aan boord van de Belmond British Pullman begint, verandert het landschap van de uitgestrekte stad Londen in het prachtige Engelse platteland. Eenmaal in Bath heb je 4 uur om de stad te verkennen. Stop bij de Romeinse baden, stap binnen in Bath Cathedral en wandel door de straatjes die door de stad slingeren.

Je kunt je door de trein verplaatsen en het is interessant om de geschiedenis van sommige afzonderlijke wagons te lezen op gedenkplaten aan de muur.

Hoe er te komen: Start in het treinstation London Victoria en eindigt in Bath, Somerset.

Tickets reserveren: Reserveer je tickets online en ruim van tevoren.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (14)

6 Prachtige treinreizen in Centraal-Europa

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (15)
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (16)

8. BERNINA EXPRESS (ZWITSERLAND)

Reistijd: 4 uur | Ticketprijs: 60 tot 150 CHF (€52-€150)

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis? Reizen met de Bernina Express belooft een adembenemende reis door het hart van de Zwitserse Alpen. Terwijl de trein zich van Chur (Zwitserland) naar Tirano (Italië) slingert, worden passagiers getrakteerd op panoramische uitzichten op besneeuwde toppen, alpenweiden en charmante dorpjes.

Waarom met de Bernina Express op reis? De route kruist het iconische Landwasser Viaduct en de Berninapas en bereikt een hoogte van 2.253 meter. De reis is een wonder van techniek, waarbij de trein over steile hellingen en krappe bochten rijdt. Binnenin hebben de wagons grote ramen voor optimaal zicht. Reizigers kunnen een comfortabele rit verwachten, geaccentueerd door de spectaculaire landschappen en de overweldigende schoonheid van de Zwitserse Alpen.

Bereikbaarheid: Het dichtstbijzijnde internationale treinstation en vliegveld zijn Basel

Tickets boeken: Als je meerdere dagen reist, boek je de Swiss Travel Pass. Zo niet, dan boek je de overtocht van tevoren op de officiële website.

BUDGET TIP | Kaartjes voor de Bernina Express zijn inbegrepen in de Swiss Travel Pass.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (17)
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (18)

9. GLACIER EXPRESS (ZWITSERLAND)

Reistijd: 8 uur | Ticketprijs: Tweede klas begint bij 159 CHF (€168)

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis: Deze acht uur durende reis doorkruist de majestueuze Zwitserse Alpen en laat de pracht en praal van Zwitserland zien. Bereid je voor om betoverd te worden door de vergezichten van besneeuwde bergen, diepe ravijnen en schilderachtige valleien.

Waarom reizen met de Glacier Express trein? Neem de beroemde Glacier Express Zwitserland en reis van Zermatt naar het verfijnde toevluchtsoord St. Het pad verbindt twee van de bekendste regio’s van Zwitserland, bezaaid met architectonische wonderen en talloze tunnels en bruggen. De panoramische treinwagons geven je een ongeëvenaarde zitplaats op de eerste rij terwijl de trein door de mooiste berglandschappen rijdt.

Bereikbaarheid: Om Zermatt te bereiken, zijn Genève Airport (GVA) en Zürich Airport (ZRH) de dichtstbijzijnde luchthavens, terwijl Zürich Airport de handigste toegangspoort tot St. Moritz is.

Tickets reserveren: De trein heeft drie klassen: Excellence Class (inclusief een 5-gangenmenu); First Class en Second Class. Elke klasse heeft panoramische ramen, maar de eerste en tweede klas hebben beperkte zitplaatsen aan het raam. Koop online of vergelijk prijzen via Omio.

Extra dingen om te doen in de omgeving: Overweeg tijdens je reis een korte omweg om het betoverende Luzern in de winter te ervaren.

BUDGET TIP | Kaartjes voor de Glacier Express zijn inbegrepen in de Swiss Travel Pass.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (19)

10. GORNERGRAT (SWITZERLAND)

Reistijd: 30 minuten | Ticketprijs: Vanaf CHF 92 (€97)

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis? De Gornergrat Spoorweg in Zwitserland is een van de mooiste treinroutes in Europa. Kort en krachtig! Het is de hoogste openlucht spoorweg en heeft een spectaculair uitzicht op de beroemde Matterhorn.

Waarom reizen met de Gornergrat trein? Deze schilderachtige trein vertrekt vanuit het dorp Zermatt, dat zowel in de winter als in de zomer populair is voor buitenactiviteiten. De reis duurt iets meer dan 30 minuten en je eindigt op 3.135 meter hoogte met de Gornergrat piek.

Terwijl de trein zachtjes vanuit het dorp omhoog de Alpen in klimt, wordt de lucht een beetje ijler en begint de temperatuur te dalen. Top tip: Probeer aan de rechterkant te zitten als je naar boven of naar beneden kunt, het uitzicht op de Matterhorn is dan het mooist.

Bereikbaarheid: De start van de route is vanuit het dorp Zermatt.

Tickets reserveren: Het wordt sterk aangeraden om je kaartjes online te kopen , vooral tijdens het hoogseizoen in de winter en de zomer. Je kunt echter ook op de dag zelf kaartjes kopen bij de kaartjes ingang van de Gornergratbahn.

Extra dingen om te doen in de omgeving: Eenmaal op de top kun je kiezen voor een aantal dingen, zoals stoppen en een verfrissing nemen in het restaurant, genieten van het 360 uitzicht, het observatorium bezoeken en zelfs overnachten in het hotel van de top. Je kunt er ook voor kiezen om een wandeling in de buurt te maken, zoals naar Rotenboden, of om een stukje naar beneden te wandelen en verderop weer op de trein te stappen voor de terugweg.

TIP | Het 3100 Kulmhotel Gornergrat is het hoogst gelegen hotel in de Zwitserse Alpen. De kamers hebben uitzicht op de Matterhorn! Het hotel ligt aan het eindstation van de Gornergratbahn.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (20)

11. LAUTERBRUNNEN NAAR WENGEN MET DE WENGENERALPBAHN (ZWITSERLAND)

Reistijd: 13 minuten | Ticketkosten: CHF8 (€8)

Wat je kunt verwachten tijdens je treinreis: Wengen is een autovrij dorp boven Lauterbrunnen, en het is alleen bereikbaar met de Wengeneralp trein, als je niet naar Wengen wilt wandelen.

Waarom reizen met de Wengeneralpbahn: De Wengeneralpbahn is een van de meest iconische treinreizen in Zwitserland. Het is de langste aaneengesloten tandradbaan route ter wereld. De schilderachtige treinrit ligt in de Berner hooglanden en verbindt Lauterbrunnen en Grindelwald met de Kleine Scheidegg. Het populairste traject ligt tussen Lauterbrunnen en Wengen.

De trein rijdt elke 30 minuten, van 6 tot 12 uur, van Lauterbrunnen naar het skigebied Wengen in Zwitserland.

Bereikbaarheid: Lauterbrunnen en het begin van je reis bereiken is vrij eenvoudig met het openbaar vervoer. Vlieg naar Bern, de hoofdstad van Zwitserland, en neem vervolgens de comfortabele trein naar Lauterbrunnen. De reis duurt ongeveer 1u30.

Tickets reserveren: Kaartjes kun je direct op het treinstation kopen of online. Je kunt ook de Swiss Travel Pass kopen als je van plan bent meer treinen door Zwitserland te nemen.

Extra dingen om te doen in de omgeving: Dit gebied is in alle seizoenen populair bij bezoekers van over de hele wereld. Verleng je rondreis en ga naar het beroemde skigebied Grindelwald. Terwijl de trein door het berglandschap rijdt, krijg je spectaculaire uitzichten, vooral op de Kleine Scheidegg. Hier kun je uitstappen en een andere bergtrein nemen naar het Jungfraujoch, het hoogste treinstation van Europa op 3454 meter boven zeeniveau.

BUDGET TIP | Kaartjes voor de Wengeneralpbahn zijn inbegrepen in de Swiss Travel Pass.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (21)
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (22)

12. LUZERN NAAR MONTREUX MET DE BELLE EPOQUE TREIN (ZWITSERLAND)

Reistijd: 1u54 | Ticketkosten enkele reis: 1e klas – CHF 35 (€32); 2e klas CHF 20 (€18).

Wat je kunt verwachten op je treinreis: Stap terug in de Oriënt Express! De rijtuigen stralen ouderwetse charme uit en de stoelen zijn erg pluche. Reis vanuit Luzern langs het meer van Luzern om te eindigen in het bergachtige Montreux. Eten en drinken is niet beschikbaar in de trein.

Waarom reizen met de Belle Epoque trein? Ik vond het absoluut geweldig om deze trein te nemen. Zoals bij alle treinen in Zwitserland is de service onberispelijk en zijn de wagons in onberispelijke staat. Je zult moeite hebben om zo’n mooie trein te vinden die net zo betaalbaar is.

Bereikbaarheid: We stapten op in het station van Montreux en gingen richting Luzern. Om hier te komen zijn we in Lausanne op de trein gestapt.

Tickets reserveren: Reizigers met een Swiss Travel Pass hoeven niet te reserveren, ze stappen gewoon op de trein.

Extra dingen om te doen in de omgeving: We namen deze trein terwijl we 3 dagen doorbrachten in het Vaud Kanton. We verkenden het prachtige Lausanne, gingen wijnproeven in de Lavaux en wandelen in Chateau d’Oeux.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (23)
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (24)

13. WERNIGERODE NAAR DE TOP VAN DE BROCKEN OP DE BROCKENBAHN (DUITSLAND)

Reistijd: 1u54 | Ticketkosten heen en terug: €49

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis? De Brocken trein is een van mijn favoriete treinreizen in Europa. Ik ging op een besneeuwde decemberdag en we slingerden zachtjes van Wernigerode naar de top van de Brockenberg. Toen de trein door het bos reed, maakte het plaats voor een prachtig besneeuwd landschap.

Waarom reizen met de Brockenbahn: De Brockenbahn, ook wel bekend als de Harry Potter-trein van Duitsland, is een historische spoorlijn in Duitsland die zich een weg baant door het schilderachtige Harzgebergte. De geschiedenis gaat terug tot het einde van de 19e eeuw toen het voornamelijk werd gebruikt voor het vervoer van goederen en mensen.

Bereikbaarheid: Ga naar Wernigerode in het Harzgebergte voor een rit van 1.54 uur. Je kunt ook de auto nemen en parkeren op de grote parkeerplaats achter het station van Schierke voor een treinrit van 30 minuten.

Tickets reserveren: Reserveer je tickets ruim van tevoren online (Duitse site). Zorg ervoor dat je tickets kiest voor de stoomtrein en niet voor de gewone trein. De ticketprijzen zijn hetzelfde, ongeacht waar je instapt. Als het weer het toelaat, kun je ervoor kiezen om vanaf de top van de Brocken terug te wandelen naar Wernigerode.

Extra dingen om te doen in de omgeving: Er zijn genoeg dingen te doen in het Harz gebergte, zoals een bezoek aan de vakwerkhuizen van Wernigerode of Quedlinburg, het verkennen van de mijnen in Goslar, of een wandeling rond de Brockenberg.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (25)

6 Prachtige treinroutes in Zuid-Europa

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (26)
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (27)

14. PALMA NAAR SOLLER (SPANJE)

Reistijd: 30 min | Ticketprijs retour: €32

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis: Een mooie treinrit in een historische houten trein uit 1913. Hij brengt je van de hoofdstad naar het westen van het eiland, Sóller, door bergachtige landschappen.

Waarom reizen met de houten trein op Mallorca? De houten trein van Palma naar Sóller is een van de populairste attracties op Mallorca. De reis begint in het centrum van Palma. Langzaam verwijdert de trein zich van de stedelijke gebieden, passeert olijf- en sinaasappelboomgaarden en gaat dan verder de dennenbossen in. Je ziet de berg al voor je.

Als de trein begint te klimmen, om de bergen te doorkruisen, bereid je dan voor op het passeren van niet minder dan 13 tunnels. De trein stopt bij een uitkijkpunt boven de stad Sóller, zodat passagiers panoramische foto’s kunnen maken.

Bereikbaarheid: De treinrit begint in Palma. Tickets zijn inclusief een tram van Sóller naar de haven.

Tickets boeken: Een ticket kopen voor de trein is heel eenvoudig, direct vanaf het station in Palma. Je kunt online geen kaartjes kopen, alleen persoonlijk op het station, en alleen met contant geld. Kaarten worden niet geaccepteerd. De trein rijdt maar een paar keer per dag, dus als je Mallorca in het hoogseizoen bezoekt, zorg er dan voor dat je minstens een uur van tevoren op het station bent.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (28)
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (29)

15. SANTIAGO DE COMPOSTELA NAAR BILBAO OP DE COSTA VERDE EXPRESS (SPANJE)

Reistijd: 5 nachten 6 dagen | Ticketprijs: €9.000 per cabine

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis: Een luxueuze trein die langs weelderige groene landschappen glijdt, doorspekt met charmante kuststadjes die samen de Groene Kust van Spanje vormen. De relatief onbekende Costa Verde Express biedt passagiers een ongeëvenaarde ervaring door een van de meest onbekende delen van het land.

Waarom reizen met de Costa Verde Express? Deze zesdaagse langzame trein neemt je door Noord-Spanje; hij begint in Santiago de Compostela, volgt de ruige kustlijn van Galicië, Asturië en Cantabrië en glijdt dan naar de laatste halte, Bilbao.

Met een sterke focus op regionale producten, lokale gidsen die offbeat locaties in Spanje bezoeken en, niet te vergeten, een weelderige trein met 23 slaapwagons, elk met een eigen ensuite badkamer.

Bereikbaarheid: De reis kan vanuit beide richtingen worden gemaakt, bijvoorbeeld vanuit Santiago de Compostela of vanuit Bilbao. Beide hebben internationale luchthavens en er zijn dagelijkse verbindingen vanuit Madrid met het RENFE-treinennetwerk.

Tickets reserveren: Tickets moeten worden gereserveerd op de officiële website. Je kunt het beste van tevoren reserveren, want ze raken vaak uitverkocht, ondanks de hoge prijs.

Extra dingen om te doen in de omgeving: Ik heb aan het eind van deze reis nog twee weken doorgebracht in de regio Asturië en kan het alleen maar aanraden. Dit deel van Spanje is zalig onaangetast gebleven door over toerisme.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (30)

16. SEVILLA NAAR MALAGA OP DE AL ANDALUS TREIN (SPANJE)

Reistijd: 7 dagen | Ticketprijs: €9.500per cabine

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis? De Al Andalus is de ultieme luxe on wheels. De rijtuigen werden ooit gebruikt door de Engelse monarchie in de jaren 1920. Reis door enkele van de mooiste toeristische hotspots in Zuid-Spanje terwijl je geniet van gastronomische maaltijden gemaakt met lokale ingrediënten.

Waarom met de trein van Sevilla naar Málaga: Dit deel van Spanje is vaak erg druk en niet zo goed verbonden met het openbaar vervoer. Als je op de luxueuze Al Andalus stapt, reis je zonder de drukte en geniet je van de kennis van lokale gidsen. Stops zijn Sevilla, Jerez, Cadiz, Ronda, Córdoba en Granada.

De Al Andalus ademt de charme van de oude wereld, maar slaagt er toch in om dat te doen met alle moderne voorzieningen. Het is de best verkochte luxe treinreis in heel Spanje, met kaartjes die vaak al een jaar van tevoren zijn uitverkocht.

Bereikbaarheid: Sevilla heeft een internationaal vliegveld en er rijden dagelijks treinen vanuit Madrid.

Tickets reserveren: Reserveer je tickets vooraf op de officiële website van Al Andalus

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (31)
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (32)

17. PORTO NAAR DOURO VALLEI (PORTUGAL)

Reistijd: 2u15 | Ticketprijs enkele reis: €15

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis? Deze treinreis is pure magie!. Glijd langs de groene, glooiende heuvels van de Douro Vallei, bedekt met weelderige wijngaarden en pittoreske wijnlandgoederen. De glinsterende Douro rivier kronkelt door de regio en is een constante metgezel tijdens je treinreis.

Waarom per trein van Porto naar de Douro vallei? Deze epische treinreis begint in de bruisende stad Porto en baant zich een weg naar de regio Alto Douro, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Algemeen bekend als de Dourovallei, is de Alto Douro regio het hart van het wijnland Portugal.

De trein van Porto naar de Douro vallei eindigt in het kleine dorp Pocinho. Onderweg maakt de trein twee populaire stops: Regua en Pinhao. Zorg ervoor dat je aan de rechterkant van de trein zit voor het beste uitzicht, vooral op het traject tussen Regua en Pinhao.

Pinhao, met zijn prachtige, met azulejo bedekte muren, is het charmantste station onderweg. Hier kun je ook genieten van traditionele Rabelo-boottochten of wijnproeven in de plaatselijke wijngaarden. Quinta do Bonfim is een van de populairste wijngaarden in de buurt.

Bereikbaarheid: Porto heeft een internationale luchthaven met goede verbindingen of een rechtstreekse trein vanuit Lissabon. Stap op de trein bij het treinstation Porto Sao Bento of Porto Campanha in de richting van Pocinho.

Tickets reserveren: Reserveer je tickets rechtstreeks op het station of bekijk de prijzen en de dienstregeling online via Omio.

Goed om te weten: Als je Portugal bezoekt tussen juli en oktober, dan kun je een ritje maken met de Douro Historische Trein, een typische stoomlocomotief met 5 antieke rijtuigen, die je meeneemt op een nostalgische rit door het verleden.

MEER LEZEN | Road trip door Douro vallei in Centraal Portugal

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (33)
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (34)

18. 5 TERRE EXPRESS (ITALIE)

Reistijd: Tussen 5 en 18 minuten tussen de dorpen | Ticketprijs enkele reis: €5

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis? De 5 Terre Express is een iconische Europese treinreis. De trein routes gaan langs de mooiste dorpen langs de Ligurische Rivièra: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

Waarom reizen met de 5 Terre Express trein? Het is de enige manier om door de populaire Cinque Terre cluster van dorpjes te navigeren. Veel van de gebieden in de dorpen zijn autovrij gemaakt. De gebieden waar dat niet het geval is, hebben te maken met verkeersopstoppingen, vooral tijdens de zomermaanden wanneer dit deel van Italië barst van de kiekgrage bezoekers.

Ontspan op de zandstranden van Monterosso, dwaal door de smalle steegjes van Vernazza, geniet van de rust van Corniglia, bewonder het adembenemende uitzicht van Manarola en dompel jezelf onder in de betoverende sfeer van Riomaggiore.

Bereikbaarheid: Je avontuur begint in La Spezia, het perfecte startpunt om Cinque Terre te verkennen. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Pisa en Genua.

Tickets reserveren: Koop je tickets online of op het treinstation van La Spezia. Als je van plan bent om een paar dagen in de regio door te brengen, koop dan de Cinque Terre Card.

MEER LEZEN | Rondreis van één tot twee weken door Noord-Italië

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (35)

19. TYRREENSE KUST CALABRIE (ITALIE)

Reistijd: 3u26 met IC trein | Ticket enkeltje: Prijzen beginnen bij €22

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis? Een treinreis langs de Tyrreense kust in de regio Calabrië in Zuid-Italië is een van de minder bekende toeristische treinreizen in Europa. Reis tussen de glinsterende blauwe zee en de fel groene heuvels van Calabrië langs talrijke kuststadjes en karakteristieke bergdorpjes.

Waarom reizen met de trein langs de Tyrreense kust? Je gaat hier je ogen opentrekken! Het indrukwekkende traject tussen de badplaats Tropea en het vissersdorp Scilla is adembenemend! Je kunt je reis beginnen in het centrale station van Reggio di Calabria, het uiterste puntje van de laars van Italië, en verder reizen tot je Maratea in Basilicata bereikt, of verder tot Salerno in Campagna.

Bereikbaarheid: De dichtstbijzijnde luchthavens in Calabrië zijn Reggio Calabria (REG) en Lamezia Terme (SUF).

Boek je tickets: Vergelijk treintarieven en dienstregelingen online

Extra dingen om te doen in de omgeving: Als je een paar dagen in Calabrië bent, kun je de reis opsplitsen en een paar charmante kustplaatsjes bezoeken. Scilla, Tropea, Pizzo, Paola, Diamante, San Nicola Arcella zijn geweldige stops. Maratea in Basilicata is ook meer dan de moeite waard om even te bezoeken!

Vanaf Reggio di Calabria duurt de treinreis naar Maratea ongeveer 3 uur en naar Salerno 5 uur, afhankelijk van of het een sneltrein (Intercity, Frecciarossa) of een regionale trein is. Let op: op sommige routes moet je 1 keer overstappen in Paola (voor Maratea) of Lamezia Terme (voor Salerno).

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (36)

Prachtige treinreis in Oost-Europa

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (37)
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (38)

20. BELGRADO NAAR BAR (MONTENEGRO)

Reistijd: 11 uur | Ticketprijs enkele reis: €24

Wat kun je verwachten tijdens je treinreis: De spoorlijn strekt zich uit over bijna 500 km en verbindt de Servische hoofdstad – Belgrado, met Bar, de Adriatische haven in Montenegro. De hele reis duurt ongeveer 11 uur en gaat door 254 tunnels (bij de ingang van elke tunnel staat het nummer en de lengte aangegeven) en 435 bruggen.

Waarom de trein nemen tussen Belgrado en Bar? De trein van Belgrado naar Bar is een van de meest onderschatte attracties in de Balkan, maar deze route is veruit een van de beste treinreizen in Europa. De uitzichten zijn vooral spectaculair in Montenegro, waar de spoorlijn door prachtige bergen loopt.

Kort voor Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, passeer je het hoogtepunt van deze route – het Mala Rijeka viaduct, dat bijna 500 meter lang en 200 meter hoog is en tot 2001 de hoogste spoorbrug ter wereld was. Andere interessante plekken die je onderweg kunt zien zijn het Zlatibor-gebergte in Servië, het Prokletije-gebergte in Montenegro en het Skadarmeer, dat wordt gedeeld door de grens van Montenegro en Albanië. De trein rijdt ook door een klein deel van Bosnië en Herzegovina, hoewel hij daar niet stopt.

Bereikbaarheid: Gewoonlijk rijden er dagelijks twee treinen van Belgrado naar Bar, een dag- en een nachttrein. Om optimaal van de rit en het uitzicht te genieten, neem je de dagtrein als je vanuit Montenegro gaat of de nachttrein vanuit Belgrado. Als je geen tijd hebt om al die uren in de trein door te brengen, kun je alleen de route in Montenegro nemen en reizen tussen Bar en Kolasin of Bijelo Polje; er rijden ook meer treinen per dag op deze route.

Tickets boeken: Helaas kun je online geen tickets kopen voor de trein van Belgrado naar Bar; dat kan alleen op het treinstation. In het zomerseizoen is het aan te raden om de tickets van tevoren te kopen, omdat de trein vol kan raken.

MONTENGRO REISGIDSEN | Ben je een tijdje op reis in Montenegro? Lees wat je kunt doen in Perast, de top bezienswaardigheden in Herceg Novi of wat de mooiste kerken van Montenegro zijn.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (39)

Praktische info rondreizen Europa met de trein

Wat is de mooiste treinrit in Europa?

Dat is een erg moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat het sterk afhangt van je definitie van mooi. Persoonlijk hou ik van de luxe van de Costa Verde Express (Spanje), de authenticiteit van de 19e-eeuwse Brocken stoomtrein (Duitsland) en het uitzicht op de Bernina Express (Zwitserland).

Welk land in Europa heeft de beste treinen?

Als je op zoek bent naar de mooiste landschappen, kun je niet om Zwitserland heen. Treinen staan bekend als proper, rijden op tijd en hebben vriendelijk personeel. Veel treinen zijn inbegrepen bij de Swiss Travel Pass.

Hoeveel kosten treinreizen in Europa?

Met de trein reizen in Europa varieert enorm in prijs, van maar liefst €9000 per reis aan de Costa Verde tot een handvol euro’s voor de Cinque Terre Express in Noord-Italië.

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (40)

MEER REISGIDSEN VOOR REIZEN IN EUROPA PER TREIN

ITALIE: Verken omgeving Rome met de trein
FRANKRIJK: Verken omgeving Parijs met de trein
NEDERLAND: Verken omgeving Amsterdam met de trein
BELGIE: Verken omgeving Brussel met de trein
SPANJE: Verken Noord Spanje op de Costa Verde Express
ZWITSERLAND: 3 Dagen in Zwitserland met de trein
EUROPE: Landmarks in Europe worth visiting
EUROPE: Beautiful Islands in Europe
DUURZAAM REIZEN:

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (41)
Mooiste treinritten in Europa: Pin
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (42)
20 x Mooiste Treinreizen in Europa (43)

RELATED POSTS

Een duurzame gids voor een perfecte vakantie Zuid Tirol: Bezienswaardigheden, accommodaties en praktische tips.Costa Verde Express: De onbekende parel van Noord-SpanjeReisgids Rocamadour Frankrijk: Bezienswaardigheden, Praktische Tips + KaartjeHet perfecte weekendje Brussels: Top bezienswaardigheden + lokale tips (incl. kaart)

20 x Mooiste Treinreizen in Europa (2024)

References

Top Articles
Reserve Bank of India - Notifications
Introduction To Software Export Declaration (SOFTEX) Form
NOAA: National Oceanic & Atmospheric Administration hiring NOAA Commissioned Officer: Inter-Service Transfer in Spokane Valley, WA | LinkedIn
Wordscapes Level 5130 Answers
Ghosted Imdb Parents Guide
Get train & bus departures - Android
Senior Tax Analyst Vs Master Tax Advisor
Ingles Weekly Ad Lilburn Ga
Ventura Craigs List
Marist Dining Hall Menu
Athletic Squad With Poles Crossword
Cool Math Games Bucketball
Signs Of a Troubled TIPM
Shooting Games Multiplayer Unblocked
Nonne's Italian Restaurant And Sports Bar Port Orange Photos
Luna Lola: The Moon Wolf book by Park Kara
978-0137606801
Navy Female Prt Standards 30 34
Unterwegs im autonomen Freightliner Cascadia: Finger weg, jetzt fahre ich!
Mission Impossible 7 Showtimes Near Marcus Parkwood Cinema
Dallas Mavericks 110-120 Golden State Warriors: Thompson leads Warriors to Finals, summary score, stats, highlights | Game 5 Western Conference Finals
The EyeDoctors Optometrists, 1835 NW Topeka Blvd, Topeka, KS 66608, US - MapQuest
Glover Park Community Garden
Slim Thug’s Wealth and Wellness: A Journey Beyond Music
8000 Cranberry Springs Drive Suite 2M600
Nesb Routing Number
Celina Powell Lil Meech Video: A Controversial Encounter Shakes Social Media - Video Reddit Trend
Dexter Gomovies
Duke University Transcript Request
Our 10 Best Selfcleaningcatlitterbox in the US - September 2024
How Much Is An Alignment At Costco
Smayperu
Fox And Friends Mega Morning Deals July 2022
Www.craigslist.com Syracuse Ny
Leland Nc Craigslist
Everstart Jump Starter Manual Pdf
Google Jobs Denver
Daily Jail Count - Harrison County Sheriff's Office - Mississippi
Enjoy4Fun Uno
Ticket To Paradise Showtimes Near Marshall 6 Theatre
F9 2385
Deepwoken: How To Unlock All Fighting Styles Guide - Item Level Gaming
Exploring the Digital Marketplace: A Guide to Craigslist Miami
Pathfinder Wrath Of The Righteous Tiefling Traitor
'The Nun II' Ending Explained: Does the Immortal Valak Die This Time?
Truck Works Dothan Alabama
Jane Powell, MGM musical star of 'Seven Brides for Seven Brothers,' 'Royal Wedding,' dead at 92
Evil Dead Rise - Everything You Need To Know
Hkx File Compatibility Check Skyrim/Sse
Nkey rollover - Hitta bästa priset på Prisjakt
Naughty Natt Farting
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 5681

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.